Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vas rozbor ma urcity smysl, pane Libore Závodny. Jenze jsem udiven hned vasim nadpisem. Zmena rezinu je politicka hra, ktera se udala na podzim 89. Co s toho vzniklo, to je uz jina vec.

Hovorite o systemu, ktery je v CR dnes. Tak vlastne doufam. Snad jen v kratkosti, je to system, ktery byl usporadan 1867 pro konstitucni monarchii. Nerekl bych, ze byl demokraticky, ale mel neco, co osvetlovalo politicke pole a pohlo obcany Rakouska do moznosti rici jak dal. Ne moc, ale prece lepsi jak Bachovo absolutni vladnuti.

Nebudu zde psat kritiku prvni republiky. Jen podotknu dnesni Ustavu a jeji preambuly. Je presne jak byla stanovena 1918 a dnes nese ukazku odkud vysla. Zemske usporadani neexistuje, ale je soucasti zminene preambule.

Dnesni system vladnuti je ukazkou neschopnosti ustanovit cestu budoucnosti skupinou jakekoliv politicke strany.

Pojdme v kratkosti si rici co se stane, kdyz obcan vhodi do urny ten volebni papir

Volba ustanovi procenta pro kazdou stranu. Vybere se ta s nejvysim poctem procent a da se ji moznost sestavit vladu. Je vsak nutna "KOALICE" stran, pro ziskani duvery Snemovny. Jiz pri praci stanovit program koalice, programy stran v tomto uskupeni se hodi do kose a sestavuje se ten koalicni. Obcane, kteri volili podle programu techto stran koalice, jsou okradeni o sva upozorneni jak dal

Vlada sestavena v teto koalici dostala do vinku neuveritelnou silu. Ma v rukou silu MOCI vykone. Muze volit ve Snemovne, tak ma silu MOCI zakonodarne. A snad tu nejvetsi mocenskou silu dostava vlada v penezich celeho statu. Opozice muze si vzit dovolenou, nebot nema zadnou silu. Snemovna ma jen silu koalice.

Politicky system vedeni statu v CR nam ukazal za dobu 30 let presne, na cem stoji. Nema zadnou ustavni kontrolu cinnosti vlady. (minuly premier toho velmi dobre vyuzival). Senatni sila je pro tento ukon slaba a pratelstvi prezidenta a premiera, pri demenci prezidenta, je take bez sily kontroly.

0 0
možnosti
JL

pokracovani

Znam system, ktery ochrani stat od mnoha moznych problemu. Ma prvorade strikni rozdeleni MOCI. Ma v Ustave proces nazvan "Checks and Balances", ktery zabranuje nesmyslne rozhazovani statnich penez. Ma volebni program postaven na volbe jednotlivce ve volebnim obvodu. Tak se sestavuje Snemovna na dobu dvou let pri znovuzvoleni kandidatu je limitovano na 4x ci 5x po sobe

Premier je volen samostatne a volba je dvoukolova (stejna, jako dnes volba prezidenta). Sestavuje vladu a i s pomocniky, je jeho vyber zkontrolovan a prijmut Senatem (stejne, jako soudci do Ustavniho soudu)

Je to jen nastin moznosti. Protoze vy se nesnazite nam ukazat jake je vase reseni, clanek zapada do kvality clanku ceskych obcanu, kteri jen kritizuji bez naznaku napravy.

Dekuji za pozornost.

0 0
možnosti
ZH

Jsem z vás poněkud rozpačitý. Dvě docela velká antisystémová hnutí máme v parlamentu, jedno při posledních volbách vypadlo (modlím se, aby natrvalo). Jedno antisystémové hnutí bylo nedávno u moci a že to bylo velmi špatně, chápe hodně lidí.

Pokud použiju váš příměr s chlebem, pak mi přijde lepší částečně plesnivý chleba, než zcela sežraný antisystémovými vůdci, případně celý prolezlý červy.

0 0
možnosti
JF

Vynikající uvahá, kterou podepisují. Myslím ale, že jen ignorovat zvrácený, životy ničící systém, nestačí. Nepřítele je především třeba nekrmit, tedy v maximální míře přecházet do šedé ekonomiky a vázat jeho síly, tedy využívat všechny prostředky k zatížení jeho aparátu jakýmkoli nesmyslem, ať kolem něj může projít něco, co smysl má.

1 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 615x
ateista, antiteista, nemodlící se neznaboh a rouhající se kacíř 

Seznam rubrik