Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Uf. Kde jenom začít celá úvaha stojí na nesprávných předpokladech, filozofii a historii. V neposlední řadě na nesprávné metodologii. Nelze srovnávat generickou ideu monoteismu, která je neúplný systém a nikde neexistuje s konkrétní ideologií. To vede pouze k vybírání si argumentačně výhodných partikularit z jednotlivých konkrétních realizací.

USA jsou příkladem sekulárního státu par excellance. Je to jeden z prvních sekulárních států. Avšak ať už stát i ideologové sekularismu sami těžili z vymožeností křesťanské civilizace. Pustili se do nebezpečného experimentu změny základních principů fungování státu. Navíc i v těchto sekulárních státech bylo otroctví. Homosexualita také byla dlouho trestná. A ani jedno z toho nebylo změněno na základě empirických poznatků.

0 0
možnosti

"Nelze srovnávat generickou ideu monoteismu, která je neúplný systém a nikde neexistuje s konkrétní ideologií."

Asi bych se zdráhal porovnávat monoteismus například s ekonomickou doktrínou nebo dokonce konkrétní státní politikou. Sekulární humanismus ale myslím adeptem pro srovnání je. Řekl bych, že je podobně generický, jako monoteismus, v podstatě by se dal shrnout do věty: "Pojďme se pokusit dělat na tomto světě věci lépe". Už takto banálně definovaný princip bude monoteismus nadřazený, protože není zatížený představou Boha a dogmaty.

0 0
možnosti
Foto

Třeba takový sv. Vojtěch byl typický sekulární humanista. Tepal otroctví a nutil panovníka vykupovat otroky.

2 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 615x
ateista, antiteista, nemodlící se neznaboh a rouhající se kacíř 

Seznam rubrik