Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba prizmatem antisystémových priorit

Jediná otázka, kterou by si měl monarchista (resp. jakýkoliv disident) položit zní „co je pro současný systém nejvíce poškozující“. Tento krátký vytyčuje scénáře, jakými lze o dané věci v kontextu volby prezidenta uvažovat. 

V kontextu volby prezidenta není na otázku v úvodu k dispozici jednoznačná odpověď, o věci se dá ovšem přemýšlet ve schématu čtyřech základních scénářů. Tyto scénáře tvoří jakási rohová řešení jejichž vyústěním je buď svržení režimu nebo posílení režimu. Jde o modelové scénáře nabízející formát, ve kterém lze o této volbě přemýšlet a nenárokují si ambice na popsání problému v celé jeho šíři a komplexitě. Není zde rozebíráno ani to, proč by měl současný režim padnout a co by jej mělo nahradit. Tyto otázky jsou adresovány v jiných článcích tohoto blogu a nebo pak v rámci této veřejné přednášky, která diskutuje problémy současné oligarchie a srovnává je s jejími alternativami, což jsou demokracie a monarchie.   

1. Vyhraje Pavel

1.A: Výhra Pavla by znamenala, že hlavní mocenské uzly systému by byly harmonizovány. Interní orgány systému (poslanecká sněmovna, senát, vláda, prezident) by se dostaly do vnitřní souhry a zcela odpovídaly požadavkům orgánů vnějších (akademie, média, umělecká scéna). Moc by se zkonsolidovala, ovšem zároveň by přišla o element, který ji aktivizuje. Argument „za všechno může Babiš“ by totiž najednou nebyl po ruce. Nespokojenost obyvatelstva by byla koncentrována na vzniklou mocenskou totalitu, která by ji již nemohla absorbovat a neutralizovat v rámci boje s označeným „viníkem všeho“. To by mohlo vést k vnitřní kanibalizaci mezi frakcemi celého mocenského monobloku (Leninisté vs. Trockisté) a následně pak ke znechucení obyvatelstva, kterému by se postupně podařilo vymknout se z ideologického sevření a režim svrhnout.     

1.B: Výhra Pavla by vedla ke konsolidaci moci ovšem její efekt by byl odlišný. Moci by se podařilo „utáhnout šrouby“ a na nespokojené obyvatelstvo efektivně udeřit ocelovou pěstí. V prvé řadě zvýšeným propagandistickým úsilím, a zejména pak cílenou represí. Svobodomyslné segmenty společnosti, jež by unikly propagandě by byly prostřednictvím nově přijatých zákonů trestního práva pronásledovány za „populistickou činnost“, „kolaboraci s Ruskem“ nebo „šíření dezinformací“ a veškerá opozice režimu by byla rozdrcena. Po praktikách 50. let je mezi zfanatizovanými stoupenci režimu poptávka již dnes, mocenská konsolidace by jim umožnila je prosadit.     

2. Vyhraje Babiš

2.A: Babiš by se poučil z dřívější neblahé zkušenosti a uvědomil si, že s režimem není radno kolaborovat. Je zjevné, že v období svého premiérování měl Babiš tendenci vytvořit jakousi „vnější stranu“ mocenského aparátu, když použijeme model Orwellova románu 1984. V tomto románu byla podoba mocenského uspořádání rozdělena na dvě části – vnitřní stranu a vnější stranu. V našem světě je vnitřní strana tvořena akademií, médii, seriózními umělci, politickém světě pak zástupci pětikoalice. Vnější stranou by pak bylo hnutí ANO. Vnější a vnitřní strana spolu nejsou v principiálním konfliktu. Babiš jako premiér neoperoval příliš anti-systémově a například v záležitostech evropské integrace jeho europoslanci zastávali mnohdy tvrdší postoje než samotná vnitřní strana. Tato servilita však Babišovi uznání vnitřní strany nepřinesla, naopak, režim mu šel po krku neustále víc a víc. Na základě tohoto pochopení a následnému vystřízlivění by mohl Babiš, nově v pozici prezidenta, opustit trapné pozice vnější strany a stát se skutečným disidentským hlasem, dále již šikanu vnitřní strany neakceptující. Mohl by se pokusit režimu autenticky škodit a stát se impulzem ke vzniku kontra kultury svobodomyslných lidí, kterou by nebylo možné rozbít prostřednictvím útoků prorežimních médií, a která by nakonec vedla ke svržení celého systému. Tedy zatímco scénář 1.A počítá s implozí režimu pod vlastní vahou, scénář 2.A počítá s jeho zřícením díky vnějšímu tlaku.

2.B: Babiš by v roli prezidenta pózoval jako boxovací pytel. Nedokázal (možná ani nechtěl) by režimu nijak uškodit a opět přijal submisivní pozici vnější strany, která je opozicí jen na oko, ve skutečnosti vnitřní straně ve všem podléhá. Režim by jej stejně jako v minulosti využíval jako entitu, na kterou lze svést veškeré své neúspěchy, proti které lze bojovat, před kterou lze varovat atd., čímž by posiloval aktivizaci prorežimních sentimentů, aniž by se nacházel v jakémkoliv skutečném ohrožení, jelikož vnější strana stranu vnitřní ohrozit reálně nemůže. Babiš by byl v tomto scénáři pouze slaměný panák nepřímo režimu pomáhající ovládat masy, kterým by byla jako doposud, nabídnuta iluze nebezpečného nepřítele, což má mobilizující potenciál. Do podobné role se dříve dostal Trump v Americe.    

Závěr

Srovnávám zde dva pozitivní scénáře (1.A a 2.A) a dva scénáře negativní (1.B a 2.B). Těmto scénářům nelze připsat objektivní váhy, jelikož proměnných faktorů každého z nich je příliš mnoho. Rozhodovat se lze jen intuitivně. Osobně bych chtěl nejvíc věřit scénáři 2.A, tedy budu volit Babiše a doufat, že v případě jeho výhry nenastane 2B. Pravděpodobnější ovšem je, že vyhraje Pavel, v tom případě bych pak doufal, že proběhne scénář 1A a věřil, že se vše nezhroutí do dystopie 1.B.   

Hlavolam volby prezidenta

 

Autor: Libor Závodný | pondělí 23.1.2023 15:11 | karma článku: 14,99 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Libor Závodný

Rozhovor (část 2). Architektura nového režimu

Druhá část rozhovoru na stěžejní politické téma současnosti. Od popisu situace se zde dostáváme k hrubým návrhům řešení.

18.4.2024 v 8:50 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Politika

Libor Závodný

Rozhovor (část 1). Skutečná povaha současného režimu

První část rozhovoru na stěžejní politické téma současnosti. Po úpravě vyjde v zatím nejmenovaném médiu. Čtenáři blogu získávají preferenční časová práva a exkluzivitu.

17.4.2024 v 8:25 | Karma: 4,47 | Přečteno: 87x | Diskuse| Politika

Libor Závodný

Julius Evola: regrese kast

Jak se tisíciletá degenerace úplně všeho odráží v proměnách lidských hierarchií, jež určují charakter doby a veškeré její hodnoty? Odpovídá zakladatel magického idealismu a aristokratického radikalismu, baron Julius Evola.

21.12.2023 v 10:28 | Karma: 9,05 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Libor Závodný

Taktika zásahů proti ideologické platformě moci

Nespokojenost jednotlivých společenských skupin má společného jmenovatele: moc v rukou mediálně akademické oligarchie. Jak se nespokojenost u těchto skupin projevuje? To vše a ještě mnohem více v článku.

24.11.2023 v 9:37 | Karma: 13,26 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Libor Závodný

Život na dně (Theodore Dalrymple)

Následující řádky jsou nesystematickým rozborem knihy jmenované v názvu, jež se zabývá patologiemi nižší třídy v Británii. Jsou však zároveň obžalobou liberalismu, který je těchto patologií primárním zdrojem.

6.10.2023 v 9:42 | Karma: 14,94 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 615x
ateista, antiteista, nemodlící se neznaboh a rouhající se kacíř 

Seznam rubrik