Účetnictví a audit v komunistickém Československu a po roce 1989

15. 11. 2018 22:57:56
Vývoj účetních metod je jedním z nejvýznamnějších aspektů historického vývoje. Historii lidské civilizace lze v jistém smyslu dokonce chápat jako historii účetního výkaznictví.

Historici se velmi často dopouštějí interpretační chyby spočívající v tom, že historické události zasazují do kontextu politického vývoje, zejména válek. Války ovšem nejsou primárním faktorem determinujícím vývoj lidské civilizace a nejsou jím ani agrární, průmyslové či vědecké revoluce. Klíčovým faktorem historického vývoje jsou účetní metody. V tomto článku bych se chtěl věnovat několika vybraným otázkám účetního výkaznictví a auditu v Československu v období komunismu a také po roce 1989.

Po druhé světové válce, respektive po roce 1948 se přístup k pravidlům vedení účetní evidence výrazně změnil, čehož příčinou byla změna společensko-ekonomických poměrů s ohledem na znárodnění průmyslových podniků i bankovního systému. Ekonomická činnost založena na tržních vztazích postupně zanikla a kontrolu nad chodem ekonomiky převzalo plánovací centrum. Účetní metoda byla zachována jako podvojná, hlavním cílem účetní evidence bylo ovšem zajištění dohledu nad plněním centrálního plánu formou kontroly peněžních ukazatelů, což bylo reflektováno ve vládním nařízení č. 41 z roku 1952 Sb., které jeden ze základních úkolů účetní evidence definovalo jako:

„sledovat a kontrolovat ve všech účetních jednotkách průběh plnění státního plánu rozvoje národního hospodářství a státního rozpočtu a poskytovat podklady pro jejich sestavení“

Vývoji účetnictví přestalo vévodit ekonomické myšlení, důraz byl kladen především posilování jeho formální stránky v reakci na nově přijatou legislativu, což je trend obecně popisovaný jako prakticismus. Z podstaty socialistického hospodářství přestala být aktuální otázka oceňování aktiv, základní prostředky se oceňovaly pořizovacími cenami, investice náklady vynaloženými na jejich pořízení, předměty postupné spotřeby jako materiál cenami, za něž byly pořízeny. Zákony vymezily základní prostředky, které se neodepisovaly, prostředky ostatní byly odepisovány a to výhradně rovnoměrně. Roli auditu převzaly kolektivní orgány lidové kontroly, které byly zřízeny zákonem č. 23/1963 Sb., o lidové kontrole a národohospodářské evidenci. Úkolem pravidelných kontrol hospodaření bylo přezkoumávání správnosti účetní závěrky, přezkoumávání správnosti tvorby hrubého důchodu (zisku) z hlediska dodržování pravidel pro tvorbu cen a také přezkoumávání správnosti odvodů z hrubého důchodu státním institucím. Účetnictví muselo být vedeno tak, aby poskytovalo informace pro vypracování a tvorbu národohospodářských plánů.

Centrální řízení v systému plánované ekonomiky vyžadovalo významné množství informací a současně mělo potřebu upravovat činnost všech subjektů závaznými předpisy. To se postupně začalo projevovat v rozšiřujícím se množství vydávaných předpisů, a to nejen ze strany ministerstva financí, ale i dalších subjektů pověřených jejich vydáváním. Účetní systém se ovšem neměnil, změny se většinou týkaly formálně technických řešení zpracovávaných dat. Důležitým aspektem byl důraz na unifikaci účetních procesů, který byl podpořen zákonem č. 21/1971 Sb. o jednotné soustavě sociálně ekonomických informací, což napovídá samotný jeho název.

Po rozpadu centrálně plánovaného hospodářství vznikla na základě zákona č. 563/1991 Sb. zákon o účetnictví nová účetní koncepce reflektující potřeby tržní ekonomiky, na základě zásad ve světě ověřených dlouholetým fungováním. Systém vycházel nevíce z kontinentálního přístupu, jež byl uplatňován především ve Francii a SRN. Následnou novelou zákona byla doplněna úprava týkající se taxativně vyjmenovaných účetních jednotek, které mohly používat účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. V roce 1992 byl také přijat zákon 524/1992 Sb. o auditorech a Komoře auditorů České republiky. Na zákon o účetnictví navazuje vyhláška č. 500/2002 Sb., jíž se provádí některá ustanovení zákona o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie byla v roce 2004 přijata další novela zákona o účetnictví týkající se povinnosti sestavovat individuální i konsolidované účetní závěrky pro jednotky, které emitují cenné papíry na regulovaných trzích cenných papírů v členských státech EU. Tato novela zároveň vyloučila soustavu jednoduchého účetnictví, kterou převzal zákon o daních z příjmů jako daňovou evidenci, jíž se řídí podnikatelé fyzické osoby. Vzhledem k tomu, že kompatibilní účetní standardy jsou jednou z důležitých platforem propagující mezinárodní ekonomickou aktivitu, lze předpokládat, že další vývoj českých účetních standardů bude probíhat se zřetelem na tuto skutečnost.

Autor: Libor Závodný | čtvrtek 15.11.2018 22:57 | karma článku: 9.48 | přečteno: 739x

Další články blogera

Libor Závodný

Julius Evola: regrese kast

Jak se tisíciletá degenerace úplně všeho odráží v proměnách lidských hierarchií, jež určují charakter doby a veškeré její hodnoty? Odpovídá zakladatel magického idealismu a aristokratického radikalismu, baron Julius Evola.

21.12.2023 v 10:28 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 176 | Diskuse

Libor Závodný

Taktika zásahů proti ideologické platformě moci

Nespokojenost jednotlivých společenských skupin má společného jmenovatele: moc v rukou mediálně akademické oligarchie. Jak se nespokojenost u těchto skupin projevuje? To vše a ještě mnohem více v článku.

24.11.2023 v 9:37 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 274 | Diskuse

Libor Závodný

Život na dně (Theodore Dalrymple)

Následující řádky jsou nesystematickým rozborem knihy jmenované v názvu, jež se zabývá patologiemi nižší třídy v Británii. Jsou však zároveň obžalobou liberalismu, který je těchto patologií primárním zdrojem.

6.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 235 | Diskuse

Libor Závodný

Robert Fico – východiska, perspektivy a destrukce režimu jako minimální nutný cíl

Hlubinná sociálně filozofická analýza úspěchu Roberta Fica v parlamentních volbách na Slovensku a evaluace ideologicko-politického stavu Západní civilizace.

1.10.2023 v 20:01 | Karma článku: 29.99 | Přečteno: 718 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 901 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1549 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 633

ateista, antiteista, nemodlící se neznaboh a rouhající se kacíř 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...